İş

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker, şirketi satarak çalışanları ikna ettiğini söyledi

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker, bir firmayı satacağı zaman oradaki çalışanlarla görüştüğünü belirterek, “Onlara ne yaptığımı, neden yaptığımı, planımı, geleceklerinin ne olacağını anlatıyorum. Eğer onları bunun kendileri için daha iyi olacağına ikna edebilirsem o şirketi satacağım. Şu ana kadar, 30 yıl önce.” “100 binin üzerinde marka, fabrika ve firma sattım ama hiçbiri ‘Yumurta aldım sarısı çıkmadı’ demedi.” söz konusu.

Genç MÜSİAD’ın “Küresel Uyum” temasıyla düzenlediği 8. Uluslararası Genç İşadamları Kongresi (UGiK) kapsamında düzenlenen panelde Murat Ülker, şirketin iş yapış biçimleri hakkında bilgi verdi.

İşlerinin biraz bisiklet sürmeye benzediğini belirten Ülker, sürekli pedal çevirmeleri ve ileri gitmeleri gerektiğini, aksi halde düşeceklerini söyledi.

Ülker, “Piyasa varsa şirket almak uygun bir strateji olabilir ama zaman değişiyor ve bu şirketleri satmak kaçınılmaz oluyor. Bunu işinizin bir parçası olarak görmek gerekiyor. 1990’lı yıllarda globalleşme yönünde hamleler yaptık. Sabri Bey’le büyük bir şirket satın almak için İngiltere’ye gitmemiz gerekti.” “Gittik, bize satmadılar ama sonraki yıllarda başarılı olduk.” dedi.

Şirket içinde bir “yetki onay şeması” hazırladıklarını belirten Ülker, açıklanan bu modelin tüm yönetim kademelerini ve fonksiyonlarını kapsadığını, şirketteki herkesin bunu bildiğini açıkladı.

Şirket içindeki organizasyonları “kapsam” ve “katmanlara” ayırdıklarını belirten Murat Ülker, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu anda bir yöneticiye ortalama 4 kişi rapor veriyor, biz bunu 8’e çıkarmaya çalışıyoruz. Hiyerarşide de 6 kişi var ama biz bunu 4’e düşürmeye çalışıyoruz. Bütün bunlarla birlikte herkes ne yapacağını biliyor ve ne yapması gerektiğini biliyor. nelerden sorumlular? Çok nadiren iş arama talepleri alıyorum ve bu işle ilgilenmiyorum.” “Ben söylüyorum, bakan arkadaşıma iletiyorum. İlettiğimde şansım oluyor ve bu bizim için en büyük anlaşma. Mülakata gönderdiğim kişiyi alıyorlar ama gönderiyorlar.” Bu şekilde kolay, hızlı ve çevik bir şirket olabiliriz.”

“Özel danışman tutarak ‘Hangi şirketi satalım, kim alacak, ne alabiliriz’ diye sorduk. Denedim “

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ülker, Türkiye’yi dünyada temsil ettiklerini hatırlatarak şirket satın alma ve satışlarına ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Şirket alıp satmak aslında insanın doğasında olan bir şey değil, içgüdüsel bir şey değil. Kimse işini vermek istemez. Bu insan doğasına aykırıdır ama eğitimle olur. Özel bir danışman tuttum ve her hafta toplantılar yaptım. Bir yıl boyunca ‘Hangi firmayı satalım, kim alacak, ne yapmalıyız, alabilir miyiz?’ Üzerinde çalıştım ve alıştım. Bu manevi bir engeldir. Bunu aşmanız gerekir. Yeni bir şirket alırken uyum ve uyum gerekir. Yeni bir şirket alındığında işçilerle toplanırlar ve alırlar. Başka bir ortakla konuşurum. Şirketi sattığınızda oradaki insanların güven duyması önemli. Satmak istediğimde gidip oradaki arkadaşlarımla konuşurum. Onlara ne yaptığımı, neden yaptığımı anlatırım. o, benim planım, geleceklerinin ne olacağı ve eğer onları bunun kendileri için daha iyi olacağına ikna edebilirsem o şirketi satacağım. Şu ana kadar 30’dan fazla marka, fabrika ve şirket sattım, hepsi kendilerine. yaşıyor, durumu iyi, ‘Yumurta aldım sarısı çıkmadı’ diyor. “Bunu söyleyen gelmedi.”

Bazı ürünlerinin geliştirme aşamaları ve tüketim verileri hakkında bilgi veren Ülker, bazı ürünlerinin iç pazarda, bazılarının ise küresel pazarda daha başarılı olduğunu söyledi.

“Şirket kurdun masasıdır, aile ise kurdun masasıdır”

Murat Ülker, Türkiye’de aile şirketlerine yönelik ön yargının değerlendirilmesi sorulduğunda, “Ailede kan bağı akrabalık ve şirkete ortaklık yoluyla kurulur. Bunu sürdürmek için çaba sarf etmeniz gerekiyor. Miras kaçınılmazdır. aile, ama şirkette sana devretseler bile, yapamazsan elinden kayıp gider, şirket kurt olur.” “Bu bir aile masası, bu bir aile masası.” değerlendirmesini yaptı.

Babasının kendisini doktor olmaya teşvik ettiğini belirten Ülker, “Doktor olunca para kaybetmediğinizi ama sorumluluğun çok daha büyük olduğunu fark ettim. ‘Para kaybetmeyi tercih ederim’ dedim ve muhasebeci oldum. Çocukları özgür bırakmalıyız, eğer çalışmak istiyorlarsa iş hayatının kuralları belirlenmeli. Amcam “Babam bize miras bırakmadı. Biz işin başındayken mülkü bize devrettiler ve ‘Ben hala bu işi yaparken siz nasıl yapıyorsunuz bakayım’ dediler. Eğer yapamazsan faturayı geri alırım…” dedi.

“Çalışmaya başladığımda babam kamyonların boşaltılması da dahil her işi yaptırdı ve ben de her işi yaptım.”

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ülker, hayatında çok eğlendiğini söyledi; Hobileri ve arkadaşları olduğunu belirterek, hayattaki öncelikleri iyi belirlemek gerektiğini vurguladı.

Ülker, “Çalışmaya başladığımda babam kamyon boşaltma dahil her işi bana yaptırıyordu. ‘Bu işleri yapın, yarın bu adamlara iş vereceksiniz, onların ne hissettiğini bilmeniz lazım’ dedi ve gördüm. faydalar.” sözlerini kullandı.

Gençlere tavsiyelerde bulunan Ülker, “Kendi gençliğime baktığımda günümüz gençliğini biraz yavaş buluyorum. Biraz daha öne çıkmaları, biraz daha sesli olmaları gerekiyor. Çelişki iyidir, gençlik de kıymetli bir hazinedir,” dedi. takdir edin ve kullanın.” Şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu