Haber

Başkan Savaş: “Hepimiz öldük ama bazılarımız gömüldü.”

HATAY(İGFA)- Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, bir YouTube kanalının canlı yayın konuğu olarak, 6 Şubat depreminin yıl dönümü yaklaşırken Hatay’la ilgili soruları yanıtladı.

“İKİ BİN YILIN EN BÜYÜK DEPREMİNİ YAŞADIK”

6 Şubat depremi ve ardından gelen depremin çok ciddi büyüklükte olduğunu belirten Başkan Savaş, süreç hakkında bilgiler vererek, “Son iki bin yılın en büyük depremini yaşadık. Hatay’ın Antakya ve Defne ilçeleri depremden en çok etkilenen ilçeler oldu. Depremin ilk tetiklendiği yer Kahramanmaraş olabilir ama en çok Hatay etkilendi. İlk zamanlarda yaralarımızı sarmak için ölen insanlarımızın defin işlemlerini gerçekleştirdik. Halen çadırlarda ve konteynerlerde yaşayan insanlarımız var. Köylerde çoğunlukla çadırlar, merkezde ise çoğunlukla konteynerler bulunuyor. Ayrıca konteyner bekleyen insanlarımız da var. “130’dan fazla konteyner şehir var” dedi.

“GECE GÜNÜ ÇALIŞTIK, ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ”

Depremin ardından ilçelere çok fazla göç yaşandığını belirten Savaş, “Birçok insanımız akrabalarının yanına ya da kendi köyüne yerleşti. Kırsal kesimdeki ihtiyaçlar oldukça arttı. Özellikle Altınözü, Yayladağı ve Reyhanlı’da nüfus 2-3 kat arttı. Sadece tahrip olan alanlarla değil, kırsal bölgelerdeki altyapı ve birçok ihtiyaçla da ilgileniyoruz. Yeni yapılan birçok konutun altyapısını yapıyoruz. Kanalizasyon hatlarının yeni yerleşim yerlerine kazandırılması için çabalıyoruz. İlk 7 ayımız olağanüstü bir hızla geçti. “Altyapımızın büyük bir kısmı ciddi hasar gördü, gece gündüz çalıştık, çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

“ÖNCELİĞİMİZ KONUT VE OKUL

Hatay’da öncelikli sorunun barınma ve eğitim (okul) olduğunu ve işyerleri ile birlikte bu sorunların da bir an önce çözülmesi gerektiğini vurgulayan Savaş, “Barınma ve okul başta olmak üzere bu iki faktör çözüldüğünde büyük Halkımızın çoğunluğu şehirlerine dönecek. Okullarımızın büyük bir kısmı tamamen açıldığında şehir dışına yerleşen insanlarımız Hatay’a dönecekler” dedi.

Lütfü Savaş da Rönesans Residence ile ilgili dava sürecini takip ettiklerini belirterek, birçok müteahhit firmanın cezaevinde olduğunu hatırlatarak, Büyükşehir Belediyesi olarak bilgi talep edip gönderdiklerini belirtti.

Savaş, Rönesans Residence’ın ruhsatıyla bir ilgisinin olmadığını bir kez daha vurgulayarak, ruhsatın o dönemde Ekinci Belediyesi tarafından verildiğini ve can kayıplarından dolayı büyük üzüntü duyduğunu belirtti.

Savaş, “2013 yılına kadar bina kontrolleri odalar tarafından yapılıyordu. Onay verdikten sonra yanımıza geliyorlardı. Teknik personeli olmayan belediyelere bu yetki verilmemeliydi. “Yönetmeliğin buradaki belediyelerin yeterli kaynağa sahip olup olmadığına bakması gerekirdi” dedi.

Başkan Savaş, değişen yönetmelikle hükümetin belde belediyeleri tarafından inşaat ruhsatlarının teknik eleman yetersizliği nedeniyle verilmesine ve dolayısıyla denetim eksikliğine yol açtığını belirtti.

Depremin büyüklüğünün çok yüksek olduğunu belirten ve hükümetin deprem yönetmeliğinde önemli değişiklikler yapılması gerektiğini vurgulayan Önder Savaş, “Beklenin üç katı ivmeye sahip çok büyük bir deprem oldu. En çok Antakya yatay ve dikey dalgalanmalara yakalandı. “Her yerde harabeler vardı” dedi.

Savaş konuşmasının ardından yapılan eleştirilere ilişkin ise şöyle konuştu:

“Ben Cumhuriyet Halk Partili Belediye Başkanıyım. Diğer illerdeki depreme ben sebep olmadım. Belediyeler deprem yönetmeliğine uygun olarak ruhsatlarını verdi. Deprem çok büyük bir dalgayla geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yönetmeliği bu depremin büyüklüğüne uygun değildi. Ülkemizde daha fazla ölüm yaşanmaması için bunun bölgeye göre değişmesi gerekiyor.

Öncelikle yönetmeliğin gözden geçirilmesi gerekiyor. On yıldır büyükşehir belediye başkanıyım. Yaptığımız tek bir bina, köprü, alt geçit çökmedi. Herkes hesap sorsun. Ben de sana sorayım. Diğer illere de soralım. Hatay’da 205 bin kesimi affettiğimi söyleyerek seçim atmosferinde mitinglerde imar affını açıklayanlar da yargılanmalıdır. “Deprem çerçevesinde yönetmeliğin bir an önce değiştirilmesi gerekiyor.”

“DEVLETİN YETKİ VE SORUMLULUK KONUSUNDA DAHA DOĞRU DAVRANMASI GEREKİYOR”

Deprem Yönetmeliğinin değişmesi gerektiğini vurgulayan Önder Savaş, “Hükümetin, ilgili bakanlığın, yapı denetiminin herkesin burada değerlendirilmesi lazım. Yeterli teknik personele sahip olanlara yetki verilmelidir. Denetim organizasyonunun iyi yapılması gerekiyor. Düzenleme daha sıkı olmalı. Bu düzenlemelere göre yapılan binalar halen risk altındadır. Denetimlerin yanına sigorta şirketlerini de dahil ederseniz daha düzgün ve güçlü bir yapılanma olacaktır. “Hükümetin yapması gereken yetki ve sorumluluk konusunda daha doğru hareket etmesidir” dedi.

TOKİ’NİN HATAY’DA DEVLET TARAFINDAN İNŞA ETTİĞİ HASTANENİN BURADA BULUNDUĞU BİNALAR DA YIKILDI.

Savaş, TOKİ’nin devlet eliyle yaptırdığı binaların da ağır hasar gördüğünü veya yıkıldığını belirterek, “Emniyet Müdürlüğü’nün yeni binası yıkıldı. 2013 yılında ovaya inşa ettikleri devlet hastanesi büyük hasar gördü ve orada insanlar hayatını kaybetti. Jandarma ve valilik binası da yıkıldı. Eğer bu benim hatamsa, ben de dahil, yargılanacağım. Belediyeler denetim yapmıyor. Proje uygunsa uygunluk verir. Yapı denetim firmaları kontrol ediyor. “Hükümetin, gerçekte denetçi olmayan kişilere yetki verilmesini ortadan kaldırması gerekiyor” dedi.

“SEÇİMİ KAZANACAĞIZ”

Hatay’daki seçim sürecini değerlendiren Savaş, “Tarihi karar verildi ve kazanacak kişiye verildi. Allah’a şükür milletimiz bana güveniyor, ben de Hatay halkına güveniyorum, bunu yıllar içinde başardık. En karlı sermaye güvendir. Son seçimi 110 binin üzerinde oyla kazandık. İlimize yurt dışından gelenlere rağmen 13 bin Suriyeli oyuna rağmen seçimi kazandık. Ben her kesimden oy alan bir insanım. “Seçimi kazanacağız” dedi.

“HATAY’IN HER NOKTASINDAYIM”

Hatay’da yapılan seçim anketleriyle ilgili konuşan Savaş, “Adaylar arasında yapılan anketlerde birinci oldum. Kırsal kalkınma projemiz var. Hatay’ın her köşesine gittim. Kırsalda hükümetle kafa kafaya mücadele edeceğiz. Seçimi rahat kazanacağız. Pandemi, yangın ve depremle birlikte büyük travmalar yaşandı. Depremin ilk üç günü orada kimse yoktu. 166 personelimiz hayatını kaybetti. 56 gün boyunca buradaydım ve ihtiyaç sahipleri için karargâh kurarak bir organizasyon düzenledik. “İlk üç günde 3.800’den fazla insanı kurtardık.” dedi.

Hatay halkının çok güçlü olduğunu ve dayanışma ruhuyla süreci hep birlikte atlatacaklarına inandıklarını söyleyen Savaş, “Halkımız şehrine aşık. Bir çakıl taşına bile tutunabilen pes etmedi ve mücadele etti. Buradaki esnafımızın hayata tutunarak ticarete başlaması Hatay için büyük bir kazanç. “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün koruduğu şehrimizi korumaya devam edeceğiz” dedi.

akpinarajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu